The Wild, Wild Web: cum cuceresc creatorii digitali economia

by | Feb 16, 2023 | Economia Creatorului | 0 comments

Ai găsit articolul ăsta pe net. Dacă ai ajuns până aici, sunt șanse mari să cunoști deja conceptele precum influenceri, trenduri, content și economia creatorilor de conținut. Dă-ți ochii peste cap cât vrei gândindu-te la celebritățile de 14 ani de pe Tik-Tok care fac mai mult $$$ din dansuri prostești decât noi doi din muncă grea în zeci de ani de zile.

La baza fenomenului stă, însă, mai mult decât se vede la suprafață. Hai să înțelegem ce se întâmplă cu adevărat.

Ce este Economia Creatorului?

Pe scurt, este sistemul care permite creatorilor de tot felul să monetizeze ceea ce le place să facă, prin a-și aduce abilitățile și carisma în fața publicului larg cu ajutorul unor platforme online intermediare.

Să descâlcim puțin ce înseamnă asta.

Cu 30 de ani în urmă, a-ți câștiga existența din (să zicem) cascadorii cu bicicleta ar fi fost, fără îndoială, al naibii de greu. Pentru a deveni o celebritate locală, ar fi fost necesar să ajungi cel puțin într-o publicație, dacă nu chiar la televizor.

Ca să nu ”pierzi timpul” vânând concursuri unde poate-poate exista niște presă interesată de șiretlicurile tale cu bicicleta, aveai opțiunea de a trimite chiar tu material video unor televiziuni în speranța că acestea le vor găsi demne de publicare. Asta dacă aveai echipament și abilități de editare video, casete, sau cel puțin fondurile necesare pentru a externaliza acest proces.

Să fi scris singur despre tine nu prea ar fi avut sens dacă nu ai avut cu adevărat rezultate remarcabile. Și dacă nu ajungeai faimos prin publicarea materialelor tale, aveai încă opțiunea ”mixtape” (milenialii zâmbesc acum), prin care puteai vinde casete sau CD-uri cu ”content” făcut de tine — despre tine. 

Ceea ce, să fim serioși, reprezenta cu greu o sursă de venit pe care te puteai baza pentru a duce un trai decent.

Așa că era musai să ai o slujbă care îți permitea să o duci bine și să integrezi și acest hobby la care tânjeai atât de mult. Și cam asta au rămas pe atunci hobby-urile pentru majoritatea oamenilor. Doar hobby-uri.

Fast-forward în prezent, accesul la atenția unor străini care ar putea să-ți împărtășească pasiunile e aproape floare la ureche, și odată cu asta, transformarea unui hobby într-o sursă de venit decentă nu mai pare deloc imposibilă.

Orice poate fi construit sau creat poate fi vândut și promovat online, talentele pot fi afișate în atâtea moduri diferite, conversațiile pot fi stimulate și pasiunile pot fi împărtășite atât, atât de ușor! 

Și ce legătură are asta cu economia?

Toată treaba asta a evoluat atât de mult încâr și-a creat propriul ecosistem. Atât de mare încât un raport de la NeoReach a estimat că din octombrie 2020 s-au investit 800 de milioane de dolari în capital de risc în startup-urile care activează în această Economie a Creatorilor. 

800 de milioane de dolari pentru creatori? Ei bine, nu.

Conținutul online vine de la sine cu necesitatea hostingului (adică locul ăla unde urci materialele pe care vrei să le arăți lumii). Cu intenția de a ”facilita” acest proces au apărut platformele precum Facebook, Twitter, Youtube, Twitch și multe altele mult mai nișate.

Mai apoi, pentru a rămâne profitabile pentru creatorii lor și pentru a putea beneficia de pe urma serviciului pe care îl ofereau, oamenii (cei cu spirit antreprenorial) din spatele platformelor au găsit soluții pentru a face $$$ de la însăși oamenii care se îngrămădeau să vadă ce a mai făcut X și Y pe platformă.

Și au găsit soluția care nu îi costă deloc pe utilizatori. Cel puțin nu bani.

Ați ghicit. Folosind reclame.

Companii oferă bani platformelor pentru a promova serviciile sau produsele lor, platformele oferă expunere creatorilor, iar creatorii oferă conținut autentic publicului pentru a-l convinge să rămână acolo în ciuda reclamelor. 

Toate bune și frumoase până când o mare parte din creatori și-au dat seama că, în realitate, conținutul lor face mulți bani care nu ajung în mâinile lor, ci ale platformelor mari, și au decis să adreseze aceste lucruri sau să ”își ia jucăriile” și să plece în altă parte (să nu uităm că deși pare super ușor, crearea de conținut consumă mult timp, necesită abilități și muncă). Așadar, platformele au creat sisteme de recompense pentru creatorii care aduc și păstrează membri activi, practic împărțind profiturile obținute din reclame.

Însă chiar și așa, este frustrant să știi că un material la care muncești aduce platformei (să zicem) 10 dolari, din care la tine ajung vreo 4.

Din frustrările pornite din toate părțile — publicul fiind sătul de reclame, creatorii sătui de venit scăzut și platformele încercând din greu să își păstreze membrii, s-a născut o schimbare care urmează să devină fundamentul Economiei Creatorului —  și anume modalitatea de a oferi și primi conținut autentic, fie el educațional sau de divertisment, direct de la creator, livrat către comunitățile pregătite să crească și să se solidifice în jurul unor idei comune. 

Și cam în acest punct au înflorit Patreon, Buy me a coffee, Jemi, Beacons, Feather, Hecto, Brushwrk, Fanhouse, HeyWith și alții, făcând acest schimb între creatori și comunitățile lor mai transparent și mai direct, mai personal și mai etic monetizat.

Cine ”joacă” în Economia Creatorilor?

Pe scurt – creatorul, platformele, business-urile contractante și publicul larg. 

Pe lung…

”Creatorul de conținut” e un termen larg care poate încapsula influenceri pe rețele sociale, bloggeri, vloggeri, bucătari, psihologi, atleți și designeri cu prezență online în formă foto, audio, video, șamd, și o comunitate care să îi susțină și urmărească. Această activitate poate fi realizată sub forma unui mic business independent sau chiar a unui side hustle. Potrivit Forbes, există aproximativ 50 de milioane de creatori digitali (dintre care aproximativ 4% se consideră profesioniști)!

Odată cu ascensiunea acestor creatori, un nou model de business a luat naștere pentru a sprijini această mișcare prin furnizarea de analize web, hosting pentru diferite tipuri de conținut, streaming live, instrumente de gestionare a comunității și chiar crearea de conținut în sine. 

Profitând de creșterea popularității unor mini-branduri personale în online, după cum am văzut și mai sus, alte branduri mari de produse și servicii s-au pregătit de aruncat cu bani pe publicitate care pare sinceră și autentică, odată cu marea cădere a relevanței reclamelor ”pe stil vechi”.

Și publicul, desigur. Tu și cu mine. Și mătușa ta cu pisici, și Ioana de la Conta, și vărul tău mai mic, și oricine urmărește conținut online.

Și cum e relevantă toată treaba asta pentru mine?

Dacă ești (sau aspiri să fii) un creator — lumea e locul tău de joacă! 

43% dintre creatorii chestionați în același raport NeoReach spun că din conținutul lor online câștigă un salariu mai mult decât decent, declarând un venit anual de +50.000 USD.

Ne aflăm în punctul în care există deja un ecosistem creat, platformele dedicate sunt acum suficient de stabile pentru a fi de încredere, un public suficient de educat pentru a deveni o comunitate online, centrată pe ideile sau principiile pe care le au în comun membrii acesteia. Ar putea fi ciocolată artizanală, design-ul pentru unghii, videoclipuri cu pisici făcând trucuri sau conspirații despre extratereștri. 

Din perspectiva unui creator, tot acest amalgam de avantaje te așteaptă (spre invidia fictivă a sutelor de artiști și profesioniști ai secolelor trecute) să te deschizi lumii cu ajutorul pasiunilor sau cunoștințelor tale și să îți monetizezi prezența și relevanța în online. 

E drept, s-ar putea să ai nevoie de un pic de îndrumare în ceea ce privește modul în care funcționează acest ecosistem, ce îți cer anumite platforme și ce oferă ele înapoi, cum să construiești o comunitate și ce să nu faci pentru a îndepărta oamenii de brandul tău personal și multe altele. Dar în ce poți excela cu adevărat fără răbdare și efort?

Dacă ai un business— ciulește urechile și deschide ochii larg pentru oportunități de promovare!

Reclamele ca pe vremuri nu par să mai funcționeze, iar comunitățile nu par să se mai adune în jurul brandurilor atât de ușor. Dacă încă folosești marketingul ”pe vechi”, te anunțăm cu sinceritate că e cazul pentru o schimbare, dar nu e cazul să te sperii. 

Adaptarea este singura modalitate de a supraviețui atât în natură, cât și pe internet. Să sari în trenul Economiei Creatorilor nu este ușor, dar cu siguranță este incitant. Există multe exemple de afaceri care au înțeles deja nevoia unei comunicări directe și autentice cu publicul lor.

Chiar dacă nu monetizează conținutul așa cum fac creatorii, ei folosesc, de asemenea, conținut de calitate orientat spre utilizator, o notă personală și — desigur — autenticitatea despre care tot vorbim.

Dacă ești marketer — învață, adaptează-te, crește. 

Improvise — adapt- overcome. Știm, este enervant, lucrurile se schimbă constant, iar ceea ce a funcționat ieri este probabil să nu funcționeze astăzi, dar iată-ne, înflorind într-un uragan de posibilități. Dar ești într-un punct foarte mișto al lumii digitale. Atât creatorii, cât și companiile au nevoie de marketeri. 

Așa că pune-ți centura, fii curios, observă și învață cât poți de mult și încearcă lucruri noi. Acest sfat e pste dedicat tuturor categoriilor de mai sus. 

La fel ca în High School Musical, ”We’re all in this together!”. Scrie-ne dacă ești un creator de conținut sau un business și dacă ești curios să explorezi aplicat Economia Creatorului.